Fej felett csak biztonsági, maradó szilárdsággal rendelkező üvegezés készülhet. Három üveg alaptípust különböztetünk meg, amely egyúttal összefügg a törési képükkel is. A normál float síküveg a mai építőipari környezetben leggyakrabban használt üvegtípus. Ezt követi a ritka felhasználású félig-edzett vagy félig-előfeszített üvegezés (TVG), amely a fejfeletti üvegezéshez használt maradó szilárdsággal rendelkező üvegtípus. Ez az üveg 4x erősebb, mint a floatüveg és nem törik “szilánkosra”. A legerősebb üveg az ESG vagy másképp edzett üveg, amely a biztonsági üvegezésekhez alapvetően felhasznált anyag. Ez az üveg 8x erősebb a hagyományos üvegeknél.

 Fej felett ragasztott (VSG) biztonsági üvegezést kell használni. Típuspélda az üveg előtető, ahol két rétegből készül az üveg, a felső réteg ESG, mivel az időjárásnak jobban kitett ez a felület, az alsó pedig a maradó szilárdsággal rendelkező TVG. A két réteg között PVB vagy EVA fólia készül. Ha az üvegnek nincs élvédelme, csak EVA fólia kerülhet felhasználásra, mert a poli-vynil-butil fólia élvédelem nélkül nem alkalmazható kültéren.

Az üveg tartószerkezete építész és tartószerkezet-tervezői kérdés, azt mindig méretezni kell, az üveg megfogásának módjára való tekintettel (vonalmenti vagy pontmegfogás.)

A fejfeletti üvegezésnél megismert alapelveket használják járható üvegeknél, kiesésgátlásnál, szilánkrögzítésnél és kiesésgátló üvegezésnél is.

 

Elérhetőségünk

office@aveplan.hu
1123 Budapest, Nagyenyed utca 15 B

+36 20 524 2215

Aveplan Kft

1122 Maros utca 7