Az építőipar egyik leggyakrabban jelentkező problémaköre a téli betonozás, amely évről-évre kihívás a beruházóknak és a kivitelezőknek egyaránt. Általános ökölszabály, hogy 5 °C alatt nem szabad betonozni, de a fejlett épületkémiai eszközöknek köszönhetően és néhány fontos szabály betartásával ez a hideglépcső akár -10 fokig is lecsökkenthető.

Az egyik leggyakoribb hőmérsékleti intervallum az ú.n. II. hideglépcsőfok amely átlagosan: +2 °C-tól 0 °C-ig, minimálisan: -5 °C-ig terjed. Ezt még sok kivitelező felvállalja a határidők betartása érdekében a megfelelő betonminőség biztosítása mellett.

A cementet úgy kell tárolni, hogy ne fagyjon meg, de legalább +2 °C legyen. Ez a feltétel már a cementsiló páramentes (légmentes) zárásával biztosítható.

Az adalékanyagot úgy kell tárolni, hogy ne fagyjon meg.

A keverővizet melegíteni kell +20-40 °C -ra. A megkevert beton induló hőmérséklete legalább +7 és +12 °C közötti hőmérsékletű legyen, a betonozandó szerkezet jellegétől függően (tömegbeton – vékony szerkezet).

A fagyásgátló vagy másképp kötésgyorsító adalékszer olyan kell legyen, ami összeférhető a folyósító adalékszerrel, mivel ez is biztosan kerül a receptúrába. Szem előtt kell tartani, hogy az adalékszerek ne rontsák le a tervezett végszilárdságot.

A betonkeverék szállítása: A transzportbeton a mixer kocsiba töltéskor olyan hőmérsékletű legyen, amellyel el lehet érni a legalább +5- +10 °C bedolgozási hőfokot.

A zsaluzatot szigorúan fagymentesíteni kell, ezt a legtöbb esetben gőzborotvával vagy hőlégfúvóval lehet elérni. A beton nem érintkezhet jéggel.

A további teendőkről a következő bejegyzésben olvashatnak!

Elérhetőségünk

office@aveplan.hu
1123 Budapest, Nagyenyed utca 15 B

+36 20 524 2215

Aveplan Kft

1122 Maros utca 7