A beton utókezelése: A bedolgozott friss betonszerkezeteket, téli hőmérsékleti viszonyok között alkalmazható párazáró szerrel kell utókezelni, majd hőszigeteléssel vagy hővédő paplannal kell letakarni (PE fólia – 2rtg. geotextília – PE fólia). Az utókezelés akkor lehetséges, ha utána nem kerül rá közvetlenül burkolat, tapadóhíd, alapozó stb., mert az eljárás kizárja egyéb réteg/ bevonat szakszerű felhordását.

Kivitelezés során mérni kell a kiérkező beton hőmérsékletét és ellenőrizni a konzisztenciáját, ez az EN 12350-5:2009 szabványnak megfelelően terülésméréssel ellenőrizhető. A frissbeton szállítólevél szerinti vízcement tényezője V/C<0,55!

Abban az esetben, ha a mindkét blogbejegyzésben leírtak teljesülnek és megfelelően dokumentáltak a szállítólevelekben és az építési naplóban, akkor a Kivitelező felelősségére lehet betonozni az adott időjárási körülmények között. Fontos továbbá, hogy a betongyár igazoltan téliesített legyen.

Tudni kell, hogy a szilárdulási idő többszörösére nőhet a normális 28 napos korhoz képest, akár 60-70 nap is lehet.

 A hideg időben történő betonozás szabályait a legrészletesebben a MÉASZ ME-04.19:1995; 20. fejezet (Műszaki Előírás; Beton és vasbeton készítése) taglalja.

Források: Csorba Gábor: Alkalmazott betontechnológia

Elérhetőségünk

office@aveplan.hu
1123 Budapest, Nagyenyed utca 15 B

+36 20 524 2215

Aveplan Kft

1122 Maros utca 7