A betonacél-szerelés átvétel, röviden „vas átvétel” tipikusan az a legfontosabb eltakarás előtti szerkezeti ellenőrzés, amit bármelyik műszaki ellenőrnek a legnagyobb alaposság mellett kell elvégeznie.

Jogszabály szerint a kivitelezőknek lehetőséget kell biztosítani minden eltakarásra kerülő szerkezet ellenőrzésére. Az eltakarási engedélyt a megrendelő képviselője vagy szerencsésebb esetben a műszaki ellenőr adja ki. Mivel a vasbeton szerkezetek a legnagyobb jelentőséggel bíró épületszerkezeti elemek, ezért az ellenőrzésnek sajátos részei vannak.

A legfontosabb a tervszerűség. A tartószerkezeti tervek között a zsaluzási és vasalási tervek vonatkozó részei rendelkeznek általában a betonozandó szerkezetekről. A tervről leolvasható legfontosabb adatok:

  • betonacél keresztmetszetek és darabszám
  • betonacél pozíciók és kirajzolt betonacél elemek felsorolása
  • betontakarás (2-5cm) és vastávolság
  • engedélyezett toldási hosszok (pl.: átfedés legyen legalább 50x a toldott betonacél keresztmetszete)
  • födém, merevítő fal, lépcső esetében a távtartók és sámlik típusa, darabszáma

Mindezek mellett vizsgálni kell a zsaluzás pozíciójának a helyességét, a zsalutáblák közötti hézagmentességet és a zsaluleválasztó olajjal való telítettséget.

Másfelől a betonozandó alapfelületnek tisztának kell lennie, nem lehet földdel, törmelékkel vagy hulladékkal szennyezett. Ugyanakkor jég sem lehet rajta, mert ebben az esetben a betonban lévő kémiai folyamatok fognak elakadni és a felület fészkes, törmelékes és porhanyós lehet kizsaluzás után.

Ha minden feltétel teljesül, akkor fel kell hívni a kivitelező figyelmét, hogy a betonozás csak a terv szerinti keverékkel végezhető el, a beton szállító leveleket pedig az átadási dokumentációba mellékelni kell. Szerkezeti betonoknál próbakockát kell levenni, legalább egyet mixerenként. Az eltakarási engedélyt pedig akkor érdemes kiadni, ha minden feltétel teljesült és az időjárás is megfelelő a betonozáshoz. Ha az időjárási feltételek nem megfelelőek, akkor a betonozási receptúrát és a körülményeket kell alkalmassá tenni a szélsőséges betonozáshoz, lásd pl.:

https://aveplan.hu/betonozas-hideg-idoben-1-resz/

Az eltakarási engedély kiadásáról érdemes külön jegyzőkönyvet felvenni és minden esetben az elektronikus építési naplóban (e-napló) rögzíteni. Ha a kivitelező engedély nélkül kezdi meg a betonozást, akkor két lehetőség van a megrendelői oldalon:

  • átvétel hiányában a szerkezeteket el kell bontani és újraépíteni (nem túl gyakori eset)
  • ha a kockázata a nagyobb hibának fotókkal kizárható, akkor ez esetben a kivitelező „saját felelősségre” betonozott, azaz a felelősséget a szerkezettel felmerülő bármilyen minőségi észrevétel, hiba vagy hiányosság esetén egyedül viseli.

Elérhetőségünk

 

office@aveplan.hu
1123 Budapest, Nagyenyed utca 15 B

+36 20 524 2215

Aveplan Kft

1122 Maros utca 7